Tilbake til startsiden

Fisketrappen
Fisketrappen på østsiden av elven ble laget for å få fisken forbi den hellelagte elvebunnen. Hellene var blokker av bergarten larvikitt med spisse formasjoner som er svært skadelig for fisken. Hellene ble lagt her for å sikre spillvannsledninger og annet under elvebunnen.


Lille Sand teinested

Dette teinestedet hørte til Lille Sand husmannsplass (se øverste bilde). Martin Sølvhølen fra Ringerike, som eide plassen fra 1925 til 1937, var mer interessert i harejakt enn fiske. Derfor lot han naboen Borger Olav Hansen i «Fyrstikkesken» (kalt «fyrasken» lokalt), et lite hus i nabolaget, få bruke teinestedet.
Dette teinestedet fisket ikke så godt som Kalveløkka teinested, omtrent hundre meter lengre ned i elva.
En stor flom tok med seg
Lille Sand Teinested, og nytt teinested ble etablert lengre nede i elven.

Kalveløkka teinested
Dette teinestedet hørte til husmannsplassen Kalveløkka (se øverste bilde) og lå ved Økribrua. Økribrua ble bygget i 1904. Da brua ble ombygget i 1963, fikk den navnet Nybrua.
Svenskfødte Johan Gøransson utvandret fra Åland på slutten av 1800-tallet. Han arbeidet som veivokter, og giftet seg med Lovise Andreasdatter fra Kalveløkka. Han kjøpte denne plassen i 1909. Da hadde teinestedet vært i bruk i lang tid. Teina ble mest brukt under høstflommene; om somrene var det vanligvis for lite vann.
Ved ombygging av Økribrua fikk Johan 500 kroner i erstatning av kommunen for å flytte teinestedet.

Nybruhølen teinested
Teinestedet
lå på østsiden av elven, rett nedenfor Nybrua.

Om fisket
I Bærum Elveforum. (2021). Opplevelser langs Isielva står følgende (noe redigert):
Det er lange tradisjoner for fiske til eget bruk i Isielva. Gårdene og plassene langs elven hadde fiskerettigheter. Under andre verdenskrig, da det var knapt med mat, ble fisket intensivert.
Det ble fisket sjøørret, laks og ål. Kreps ble fanget ved elvemøtet med Lomma. Før Sagdammen på Bjørum Sag ble bygget i 1855, vandret fisken helt opp til Kneikafoss i Hole kommune.
I Isielva lå det 13 teinesteder som fanget fisk på vei opp i elven, og på Bjørum Sag lå en fiskesløe som fanget fisken på vei ned fra fossen. En teine er en fangstinnretning som er vist på nederste bilde ovenfor. Et steingjerde under vann i elven ledet fisken inn i en renne og videre inn i teina. Teina måtte renses for kvist, og sjekkes hver dag.

Man kan lese mer om alle teinestedene i Sandviksvassdraget i Teinesteder, struk og høler i Sandvikavassdraget.


Kilder:

Teinesteder, struk og høler i Sandvikavassdraget

Skui vel Årbok 2022

Bærum Elveforum. (2021). Opplevelser langs Isielva. (Folderen ligger også på bibliotekene)

 

Oversiktsbilde 2020. Kilde: kart.1881


Fisketrapp og teinesteder ved Nybrua

Nybrua (het Økribrua før ombygging)
Kalveløkka teinested
Nybruhølen teinested
Fisketrapp
Lille Sand teinested
Fisketrappa. Sett fra syd. Bildene er tatt i 2024.
Vi ser Ringeriksveien til venstre.
Foto: Knut Erik Skarning
Gammel teine som har vært i bruk i Sandviksvassdraget. Fisken kommer inn fra venstre gjennom den store åpningen og finner ikke ut igjen. Ved aktivt fiske ble hele teinen nedsenket i vann.
Kilde: Skui vel. Årbok 2022
Ringeriksveien
Økriveien
Plassen Kalveløkka lå i dette området
Lille Sand lå her